Voeding is een belangrijk onderdeel van een pup zijn of haar leven, en zorgt voor een goede gezondheid van uw hond. Wij van onze kennel voeren onze honden kompleet rauw vlees oftewel KVV. Deze is in diverse merken, soorten en smaken te verkrijgen en niet heel moeilijk om te geven en te bewaren. Ik zelf voer diverse merken maar als hoofdvoer geef ik de rauw vlees voeding van darf en Lotgering, als ik brokken voer dan voer ik Pro plan of Amanova (Soms vergeet ik vlees op tijd te ontdooien of niet voldoende porties en dan vind ik het dan fijn om iets achter de gang te hebben) Het bijvoegen van de pups begint bij ons met een leeftijd van ongeveer 3,5 a 4 weken. De pups zullen onbeperkt de hele dag door brokken hebben staan om te zorgen dat ze altijd wat te eten hebben mochten ze dit nodig hebben, en op 3 a 4 momenten per dag krijgen ze verse KVV tot hun beschikking krijgen.

 

Waarom rauwe vleesvoeding?

Als je kiest voor rauwe vleesvoeding, kies je voor voeding die past bij het vertering systeem van een (opportunistische) carnivoor (vleeseter) zoals een hond en kat. Er wordt wel eens beweerd dat een hond een omnivoor (planten- en vleeseter) is en geen carnivoor, maar als je naar het verteringsstelsel en het gebit kijkt klopt dat niet. De darmen zijn wel iets beter aangepast op plantaardig voer dan bij een kat, de term opportunistische carnivoor vind ik dan ook het beste bij een hond passen. Als hij de kans heeft, eet hij ook plantaardig voedsel, maar dat betekent niet dat een hoofdzakelijk plantaardige voeding het beste is. Katten zijn nog duidelijker carnivoor en hebben minder tot geen behoefte aan plantaardig voedsel.

 

Waarom is het zo gezond?

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:

er zitten goede bacteriën in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer

het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacteriën en parasieten minder/geen overlevingskans hebben

het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam

het belast de organen minder

de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kvv-merken wel synthetische vitamines toevoegen)

Een vergelijking tussen brok en vers vlees vind je in het artikel Brok vs Rauw.

 

Wat merk ik daar dan van?

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:

geen jeuk meer

niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)

minder vaak naar de de dierenarts

mooiere vacht

geen oorontstekingen meer

geen volle anaalklieren meer

minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen

minder vaak wormen en/of vlooien

minder hyperactief, maar wel actief

 

Hoe kan dat?

Doordat verhitte voeding zorgt voor veel afvalstoffen, worden de afvalstoffen op verschillende andere manieren uitgescheiden, bijvoorbeeld via de interne organen, via de vacht (doffe vacht, jeuk, stank), via de darmen (daar kan het dier winderig van worden), via de oren (oorontsteking). Daarnaast is de ontlasting op verhit voer te zacht om de anaalklieren uit te drukken, maar een goede vers vlees drol zorgt er vanzelf voor dat de anaalklieren leeg gedrukt worden. De functie van de anaalklieren is om een geurtje mee te geven aan een drol, zodat anderen die de drol ruiken weten van wie die is. Als de ontlasting te zacht is, lukt dit niet, en blijft de geurstof in de anaalklieren zitten. 

 

Hoe te beginnen?

Heel simpel de pups krijgen vanuit het nest al diverse merken en soorten gevoerd zodat zij hieraan gewend zijn, in het puppypakket zal dan ook voor een aantal dagen toegevoegd zitten zodat je vanuit daar door kan gaan met voeren. 

 

Meer informatie nodig? Mail gerust of stel je vraag tijdens het bezoek.

(Informatie en tekst verkregen via http://www.voerwijzer.com )