𝗧𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝘃𝗮𝗰𝗰𝗶𝗻𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗷 𝗽𝘂𝗽𝘀 𝗲𝗻 𝗸𝗶𝘁𝘁𝗲𝗻𝘀 𝗲𝗻 𝗮𝗹𝗹𝗲𝘀 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗶𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝘆 𝗴𝗮𝗽.

𝐻𝑒𝑡 𝑤𝑎𝑡𝑡𝑢ℎℎℎ??!! Niet schrikken, het is niet eng en het doet geen pijn! Lees verder en het zal allemaal duidelijk worden!

 

𝗧𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗻𝗲𝘀𝘁
Steeds meer fokkers titeren hun nestje al vanaf ca. 6-7 weken. Het is arbeidsintensiever, vaak iets duurder dan gewoon standaard vaccineren dus waarom zouden ze dat dan doen. We gaan het allemaal proberen uit te leggen!

Ieder dier is uniek en dat begint gelijk al in het nest. Je ziet de pups (uiteraard ook kittens) gedurende de eerste weken steeds meer veranderen. Ze ontdekken de wereld en doen dat allemaal op een eigen wijze. De ene is nieuwsgieriger, de ander vindt het spannend en dan heb je ook nog de bulldozers die niet denken maar gelijk doen! Kortom, allemaal verschillende individuen en dat zien we ook terug wanneer we het over het immuunsysteem hebben.

 

𝗕𝗶𝗲𝘀𝘁 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗹𝗶𝗰𝗵𝗮𝗺𝗲𝗻
Direct na de geboorte weten de pups al de tepel te vinden. In de eerste uren na de geboorte krijgen de pups biest. Het komt door hetzelfde tuutje maar is toch wezenlijk anders dan de melk. Daarom heeft het ook een andere benaming. De melk is voor de voeding maar in de biest zitten veel meer ingrediënten welke belangrijk zijn voor het kleine diertje. In de biest zitten o.a. antilichamen die voor de eerste tijdelijke bescherming zorgen. Deze antilichamen zijn grote eiwitketens die normaal de darmwand niet kunnen passeren. In de eerste uren na de bevalling staat deze darmwand echter open waardoor de afweerstoffen kunnen passeren. Daarom is het drinken van de biest zo belangrijk want er ligt van alles op de loer en ze zijn hartstikke kwetsbaar. En toch is het niet zo logisch als het klinkt. Het belangrijkste is dat de moeder natuurlijk over antilichamen beschikt want wat ze niet heeft, kan ze ook niet doorgeven.
Wanneer je dus een nestje wilt met je teefje of poes dan is het dus absoluut van belang om haar ruim voor de dekking (min. 2-3 maanden) te laten titeren, ongeacht of je nu van plan bent het nestje te laten titeren of niet. Alleen dan weet je zeker of ze ook echt beschermd is of niet want het lichaam heeft natuurlijk niet voor niets dit zo uitgevonden dat er een eerste bescherming kan worden meegegeven. Deze eerste tijdelijke bescherming noemen we de maternale antilichamen.

 

𝗗𝗮𝗮𝗿 𝗸𝗼𝗺𝘁 𝗶𝗲 𝗱𝗮𝗻: 𝗵𝗲𝘁 𝗶𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝘆 𝗴𝗮𝗽!
Deze maternale antilichamen verdwijnen geleidelijk maar wat niemand van tevoren kan zeggen is wanneer. Dan krijgen we weer die kleine individuen: het kan zijn dat sommigen al met 5 weken geen maternale antilichamen meer hebben maar het kan ook zo zijn dat een pup nog tot 25 weken antilichamen heeft. Hier valt niets over te voorspellen of te zeggen: het blijft elke keer weer een verrassing.
Wat we ook weten is dat de kans dat een vaccinatie aanslaat heel erg klein is wanneer het diertje nog over voldoende maternale antilichamen beschikt. Dat is niets nieuws, het staat ook gewoon in de bijsluiters van de vaccins vermeld. (zie foto).

Er komt dus een moment waarop de pup geen maternale antilichamen meer heeft en dus onbeschermd is. Deze periode noemen we het immunity gap. Dit is de periode waarop ze dus feitelijk (deels) onbeschermd zijn. In deze periode adviseren we om met een pup risico’s te vermijden. Dus niet naar poepveldjes, niet teveel aan andere uitwerpselen laten ruiken, oppassen met de rescue- c.q. adoptiehondjes uit het buitenland en dieren met een onbekende achtergrond. Met getiterde honden heb je dus dat probleem niet. Zij kunnen de ziekte niet oplopen en dus ook niet doorgeven!
Hoe risicovol dit immunity gap ook is: we hebben dit dus wel nodig om het succesvol aanslaan van een vaccinatie te vergroten.

 

𝗚𝗲𝘃𝗮𝗰𝗰𝗶𝗻𝗲𝗲𝗿𝗱 𝗲𝗻 𝘁𝗼𝗰𝗵 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗱
Pup netjes 3x gevaccineerd maar toch onbeschermd
Dit is ook precies de reden waarom pups altijd meerdere keren gevaccineerd werden/worden in de eerste 3 maanden. In de hoop dat de maternale antilichamen verdwenen zijn zodat dat 1 van die 3 vaccinaties aan zal slaan. Dat blijft een gok want je weet het niet. Wanneer je pup voor het laatst gevaccineerd is op 12 weken en de pup op dat moment nog over maternale antilichamen beschikt, is de kans dus zeker aanwezig dat je pup dus niet optimaal beschermd rondhuppelt terwijl je als eigenaar in de veronderstelling bent dat deze gewoon beschermd is.
Gewoon regulier vaccineren is helemaal prima maar laat de pup dan 3 weken na de laatste vaccinatie titeren om te kijken of je pup ook écht beschermd is. Want juist bij deze jonge kwetsbare honden/kittens komen de meeste gevallen voor dat de vaccinatie dus (gedeeltelijk) niet is aangeslagen.

 

𝗢𝗽 𝘇𝗼𝗲𝗸 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗶𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝘆 𝗴𝗮𝗽!
Door te titeren kun je het verloop van die eerste maternale antilichamen ‘volgen’. In plaats van 3x vaccineren, ga je nu titeren om het juiste vaccinatiemoment te bepalen. Je ziet de titers dan zakken en aan de hand van de uitslag wordt dan bekeken wanneer de volgende test gewenst is. In de meeste gevallen is er dan maar 1 vaccinatie nodig en zal deze (ook in de meeste gevallen) gelijk goed aanslaan. In de meeste gevallen: er zijn namelijk nog meer redenen waarom een vaccinatie niet gelijk aanslaat maar dit is veruit de belangrijkste. Drie weken na deze vaccinatie laat je een controletiter doen om te kijken of je dier echt optimaal beschermd is en wanneer dat zo is, scheelt dat alweer 2 onnodige vaccinaties en zal er op 1-jarige leeftijd nogmaals getiterd worden. In het eerste levensjaar moet het immuunsysteem zich nog verder ontwikkelen dus is het mogelijk dat er nog waardes fluctueren. Mocht het echter (redelijk) stabiel zijn gebleven dan kan er daarna voor langere tijd (ook weer afhankelijk van de uitslag) worden afgetekend en is ook de 1-jaars vaccinatie vaak niet nodig. Dan heb je dus in het eerste levensjaar al 3 onnodige en overbodige vaccinaties bespaard want in tegenstelling tot een glas bier, zal een vaccinatie niet zorgen voor nog meer bescherming wanneer er al bescherming aanwezig is. De kans is heel groot dat de titers hoog blijven waardoor het dier veel langer, dan de door de farmaceut aangegeven termijn, beschermd is.

 

𝗠𝗶𝗷𝗻 𝗳𝗼𝗸𝗸𝗲𝗿 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗴𝗲𝘁𝗶𝘁𝗲𝗿𝗱, 𝘄𝗮𝘁 𝗻𝘂?
Mocht je pup nu al in het nest gevaccineerd zijn en je wilt toch graag het titeren oppakken. Geen nood! Dan start je gewoon 3 weken na de laatste vaccinatie met een titerbepaling. Vaak zijn er dan wel 2 testen nodig om erachter te komen of de eventuele aanwezige antilichamen van de vaccinatie of nog maternaal zijn maar in de meeste gevallen scheelt het je ook weer 1 of 2 vaccinaties. En bedenk: wat er niet ingaat, kan ook niet voor problemen zorgen!

 

𝗠𝗲𝘁𝗲𝗻 = 𝘄𝗲𝘁𝗲𝗻!
Een lid van de facebookgroep Titeren met VacciCheck had hier ook een prachtig voorbeeld van.
“Je titert om te weten of enten überhaupt nodig is. Hoe ik het vertaal: 2 weken terug zat er nog genoeg olie in mn auto, monteuradvies was om nu nog es te checken. Gooi ik er nu eerst olie in of check ik eerst of er nu nog genoeg inzit? De titer is je peilstok, het vaccin de olie. 👍😎😁
En we weten allemaal dat er door teveel olie grote rookpluimen uit de uitlaat tevoorschijn komen! Dus eerst meten, dan weten!

 

Interessante links:
https://www.vaccicheck.nl/

https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/het-belang-van-biest

https://www.facebook.com/VacciCheck.nl/posts/950884111968201